Новини

Спільнота ІФДС взяла активну участь у Патріаршій прощі до Крилоса

Протягом двох днів, 3 та 4 серпня паломники з різних куточків України перебували на Крилоській горі, беручи активну участь у XII Всеукраїнській Патріаршій прощі до Галицької чудотворної ікони Матері Божої. Паломництво, як і кожного року, очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Моління у часі прощі підносилися за якнайшвидшу перемогу нашої Батьківщини у війні та настання довгоочікуваного миру на українській землі.

Про це інформує Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

У моліннях активно взяла участь семінарійна спільнота, зокрема отці ректорату й брати-семінаристи на чолі з ректором о. Тарасом Путьком, які активно долучилися до проведення XII Всеукраїнської Патріаршої прощі до Крилоса.

У суботу, 3 серпня, в Крилосі розпочалася насичена молитовна програма першого дня прощі, під час якої прочани з різних країв прибули на Крилоську гору, щоб спільно молитися за перемогу і мир в Україні.

ДЕТАЛЬНІШЕНа галицькій землі розпочалася XII Всеукраїнська Патріарша проща до Крилоса

У вечірню молитовну програму ввійшла Велика Вечірня з Литією, урочистий обхід з Галицькою чудотворною іконою Матері Божої й свічками довкола Патріаршого прокатедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці, духовну науку Владики Теодора Мацапули, молебень до Богородиці, а також співану вервицю до Божого Милосердя й молитви на оздоровлення.

БІЛЬШЕЗавершився перший день XII Всеукраїнської Патріаршої прощі до Крилоса

Наука«Надіймося на Господа, Який не зрадить», — Владика Теодор Мацапула у Крилосі

У неділю, 4 липня, відбулася кульмінаційна частина Всеукраїнської прощі — Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Вже від самого ранку вірні масово почали прибувати до Княжої гори у Крилосі, перебуваючи в очікуванні урочистої Літургії, якій передувала святкова недільна Утреня. Її очолив віцеректор семінарії о. Василь Михнюк.

Відтак Патріарха Святослава у серці княжого Галича вітала місцева молодь, яка вручила йому хліб та сіль, як символ гостинності. Також Архієрея на Крилоській горі вітали представники влади, а також о. Ярослав Жолоб, парох відпустового місця, який запросив Предстоятеля УГКЦ очолити Архієрейську Божественну Літургію.

У часі богослужіння Блаженнішому Святославу співслужили Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, Архієпископ і Митрополит Львівський Владика Ігор Возьняк та чисельно зібрані єпископи УГКЦ, а також преподобні ієромонахи, отці проводу семінарії, священнослужителі Івано-Франківської Архієпархії та інших єпархій УГКЦ.

Звертаючись із проповіддю до чисельно зібраних вірних й духовенства, Патріарх Святослав роздумував над зціленням людини, яке дарує їй Господь:

«Сьогодні Боже Слово (Мт. 9, 1–8) звіщає нам Ісуса Христа як цілителя, який приходить, щоб відновити людину, щоб її повернути до цілісності особистого життя, до справжності стосунків із самим з собою, з іншою людиною, з тією дійсністю, в якій вона живе».

Глава Церкви звернув увагу на силу і владу, яка виходить з Ісуса, і закликав вслухатися в слово Євангелія та задуматися над тим, звідки сила Христа до нас приходить і як нам її зачерпнути.

«Для того, щоб зцілитися, треба зачерпнути з джерела сили. Насправді покаяння, відпущення гріхів є ніщо інше як зближення людини до Бога, який зціляє. Цікаво, що Христос тут не картає розслабленого чоловіка за гріхи, але зціляє його. Він діє першим, перед тим, як хтось відкрив свої уста. Цікаво, що той бідний хворий і його друзі не встигли нічого попросити в Ісуса. Христос першим звертається до тих, хто є перед Ним. В цьому є справжня духовна істина, яка сьогодні відкривається: для того, щоб мати силу, треба найперше покаятися. Зцілення приходить, як наслідок і плід навернення», — зазначив проповідник.

«Кожного разу, коли ми хочемо бути сильними, перемагати власну неміч, власну грішність, каймося! Бо покаяння не є приниженням, а навпаки — оздоровленням. Покаяння — це повернення назад до Бога, нашого Творця і Спасителя. Покаяння є джерелом зцілення», — ствердив Патріарх.

Продовження — Крилоська гора є місцем сили, бо тут Бог приходить до своїх людей», — Блаженніший Святослав у Крилосі

Після Божественної Літургії Предстоятель, згідно з церковним приписом, закликав паломників спільно помолитись в наміренні Святішого Отця Франциска Папи Римського, щоб отримати повний відпуст.

Відтак Отець і Глава УГКЦ уділив всім прочанам архієрейське благословення.

Згодом Блаженніший Святослав подякував усім єпископам, які прибули на прощу. Особлива подяка лунала для Митрополита Володимира Війтишина, завдяки якому, за словами Патріарха, кожного року, попри різні обставини, вірні мають можливість прибути на Крилоську гору, щоб тут зачерпнути джерело сили.

Слова вітань від Глави УГКЦ також звучали для Владики Йосафата Мощича, Єпарха Чернівецького, з нагоди 10-ліття його архієрейської хіротонії, яка відбулася 3 серпня 2014 року під час Патріаршої прощі до Галицької чудотворної ікони Матері Божої у Крилосі.

Крім того, Блаженніший Святослав подякував за спільне моління духовенству, монашеству, спільноті Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата, обласній та місцевій владі, матерям загиблих українських Воїнів, паломникам, молоді, а також всім організаторам прощі. Відтак на землі давнього Галича лунало Многоліття для усіх присутніх.

Згодом Митрополит Володимир Війтишин звернувся зі словами вдячності до Блаженнішого Святослава.

Насамкінець духовенство й вірні підносили свої молитви до Господа за довгоочікуваний мир та перемогу у нашій державі, співаючи «Боже Великий, Єдиний».

Інформаційний центр ІФДС