Новини

«Святість — це зустріч нашої слабкості з Божою силою», — о. Войцех Гертих до семінаристів під час днів духовної віднови

У період з 5 по 8 вересня в Івано-Франківській духовній семінарії ім. свщмч. Йосафата тривають перші в новому навчальному році дні духовної віднови. Реколектант — о. Войцех Гертих ОР, Папський теолог і домініканець, у своїх науках допомагає семінаристам глибше розуміти духовні аспекти їхнього покликання, а також шукати відповіді на запитання: «Що означає жити під проводом Святого Духа?»

Читайте більше — Папський теолог о. Войцех Гертих провадитиме реколекції для семінаристів ІФДС

Духовні науки, які виголошує проповідник, побудовані на роздумах над восьмою главою послання до Римлян. У вступній науці о. Войцех зазначив, що апостол Павло у цьому посланні пояснив новий, таємничий зміст закону Духа Святого. Зокрема, йдеться про внутрішню силу закону, яка діє в глибині душі та є Божим даром для людини.

У другій науці Папський теолог наголосив на важливості особистої молитви та віри людини, яка дотикається до живого Бога. Він наголосив на необхідності постійно навчатися молитви й зростати у ній, оскільки її занедбання означає руйнування стосунків з Богом.

Віра, що дотикається до живого Бога.

Опісля реколектант зазначив, що замість того, щоб одразу боротися із своїм гріхом, треба розпочати зі спілкування з Богом та зміцнення дружби з Ним. Отець Войцех підсумував, що «віра сягає набагато глибше, ніж розум, вона дотикається до живого Бога», адже саме ця чеснота є засобом зустрічі з Всевишнім.

Люблячі діти Пресвятої Трійці

У третій науці о. Войцех наголосив на тому, що найбільшим покликанням кожної людини є плекання синівських стосунків із Богом. Господь бажає, щоб ми вже «сьогодні жили не в неволі страху, а як люблячі діти Пресвятої Трійці».

Проповідник підкреслив, що Бог вибрав нас ще перед створенням світу, ще до гріхопадіння людини. Тому ми повинні зосереджуватися не на власних гріхах, а на Божій любові та довірі, знаючи, що перебуваємо в добрих руках люблячого Батька.

Святість — це зустріч нашої слабкості з Божою силою

Реколектант також звернув увагу семінаристів на правильне розуміння святості. Він пояснив, що бути святим – це не означає творити чуда. «Святість полягає у зустрічі нашої слабкості з Божою силою і любов’ю», — підкреслив він.

У четвертій науці о. Войцех зазначив: «Бути Божою дитиною інколи буває дуже складно. Адже часто ми намагаємось жити з Богом удавано, лише для людських очей». Також проповідник зазначив, що Бог, як люблячий Батько, бачить глибше — розпізнає, коли ми нещирі й намагаємось обдурити світ. Тому проповідник закликав до розпізнання внутрішньої правди та до аналізу свого сумління, чи часом у нас немає прихованої брехні щодо ближніх та самого Бога?

У п’ятій науці Папський теолог звернув увагу на те, як зустрічаються наші слабкості й немочі з милосердям Божим. Він зазначив, що саме через Христа ми визволені від неволі гріха, і саме завдяки Його жертві можемо долати свої слабкості та залишатися в єдності з Богом.

Віра та надія ведуть нас до Божої любові

Проповідник підкреслив значення трьох Божих чеснот – віри, надії й любові, які ми отримали в Таїнстві Хрещення. Ці чесноти мають стати основою нашого християнського життя, а ми повинні не занедбувати їх, а розвивати в собі. Життя у вірі та надії веде до любові Божої, яка влита в нас через Святого Духа.

Насамкінець о. Войцех зацитував слова святої Терези від Дитятка Ісуса: «Твоя любов, Господи, випровадила мене з дитинства, вона зростала зі мною, а зараз вона як прірва, глибину якої я виміряти не можу». Цим проповідник хотів підкреслити глибину і безмірність Божої любові, яка супроводжує людину протягом усього її життя.

Стаття — бр. Олег Шумило та бр. Володимир Бурдиляк

Інформаційний центр ІФДС