#cьогодні-святоНовини

14 вересня — Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього

Сьогодні наша Церква урочисто празнує одне з дванадесятих свят — Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього. Вшановуючи святий хрест, ми віддаємо честь Христовій жертві, мукам і смерті. Роблячи на собі знак святого хреста, ми кожного разу визнаємо свою віру в нашого Спасителя.

Треба зауважити, що у святкуванні цього празника не йдеться про звичайне почитання-поклоніння святому хрестові, яке буває в Хрестопоклонну неділю. Тут ідеться про зміст свята та про що говорить сама назва празника “воздвиження”, що означає піднесення, тобто окремий урочистий обряд почитання і прослави святого хреста.

Під час святкової Утрені споминаємо подію Воздвиження Хреста Господнього такими словами: «О, преславне чудо!* Як життєдайний сад,* хрест пресвятий* являється нині піднесений на висоту.* Славословлять його всі кінці землі,* і страхаються демонські полки.* О, який дар дано землянам!* Ним, Христе, спаси душі наші,* як єдиний Добросердий».

В історичному контексті дослідники християнства назагал погоджуються, що передусім дві події сприяли встановленню цього празника: віднайдення святого Господнього хреста в IV ст. і його повернення з перської неволі в VII столітті.

Встановленню празника Воздвиження передувало віднайдення святого хресного дерева, на якому помер Ісус Христос. Християнська традиція передає кілька різних легенд. Віднайдення Хреста приписують св. Олені, матері імператора Костянтина Великого. Приблизна дата віднайдення Хреста — 326 рік по Христі.

Пізніше Свято Воздвиження ознаменувало собою освячення храму Господнього Воскресення, який збудував святий Костянтин Великий на Голготі в Єрусалимі. Чин освячення в урочистий спосіб відбувся 3 вересня 335 року за єрусалимського єпископа Макарія I. Одразу наступного дня відбулося воздвиження віднайденого святого хресного дерева.

Тоді народ багато разів просив: «Господи помилуй». Відтоді Східна Церква щорічно святкує пам’ять освячення храму Господнього Воскресення 13 вересня, а празник Воздвиження Чесного Хреста — 14 вересня.

Другою важливою подією, що зробила поширеним празник Воздвиження на Сході й на Заході, стало повернення святого Господнього хреста з перської неволі. Перський цар Хозрой у 614 році здобув Єрусалим і забрав Господній хрест до своєї столиці в Ктесифоні. Через чотирнадцять років цісар Іраклій (610-641) після перемоги над персами відшукав святий хрест і приніс його до Єрусалима, де 14 вересня відбулося друге врочисте воздвиження-піднесення святого хреста.

Стаття — бр. Назар Добуш

Інформаційний центр ІФДС