Новини

Семінаристи ІФДС долучилися до XXIX Міжнародної прощі вервиці у Погоні

Упродовж двох днів, 21-22 вересня, у Монастирі Успіння Матері Божої ЧСВВ, що у Погоні, відбувалася XXIX Міжнародна проща вервиці у намірі за мир в Україні, перемогу у війні та за всіх українських військовослужбовців. До паломництва долучися брати-семінаристи Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата.

Про це пише Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Із самого ранку, 21 вересня, чимало паломників, зокрема семінаристи ІФДС, вирушили у пішу прощу до Цариці Покуття, під час якої безупинно молилися до Пресвятої Богородиці у власних намірах й за нашу Батьківщину.

Участь у прощі також взяла велика кількість священнослужителів Івано-Франківської Архієпархії та інших єпархій УГКЦ, отці-василіяни з різних куточків України.

Прибувши до Погоні, учасники пройшли реєстрацію, а відтак відбулося урочисте винесення чудотворної Погінської ікони Матері Божої.

Згодом тисячі паломників мали змогу заносити свої прохання на молебні до Богородиці, а опісля прочани провели співану вервицю із розважаннями радісних таїнств.

Програма прощі продовжилася Хресною дорогою та свідченням про молитву на вервиці гостей з Меджугор’є.

Кульмінацією першого дня паломництва стала Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Владика Дмитро Григорак, Єпарх Бучацький, у співслужінні ігумена монастиря Успіння Пресвятої Богородиці о. Терентія Цапчука, ЧСВВ, духовенства Архієпархії та ієромонахів ЧСВВ.

Звертаючись у своїй проповіді до вірних, Єпископ мовив:

«Сьогодні ми просимо про мир в Україні. Але питання, чи всі про це молимося? Щоб Господь вислухав наші прохання, маємо всі разом та одночасно молитися за справедливий мир та перемогу. Просімо, щоб Бог переміг у цій страшній війні, адже лише Він може перемогти будь-яке зло у світі!» — мовив проповідник.

Наступного дня, у неділю, Архієрейську Божественну Літургію очолив Владика Йосафат Говера, Екзарх Луцький, у співслужінні численно зібраного духовенства.

Під час богослужіння Архієрей звернувся до вірних зі своєю проповіддю, роздумуючи про стосунки людини з Богом:

«Попри відвернення людини від Бога, Господь не зневірюється в людині, Він хоче бути присутнім у житті кожного з нас. Але де ж тобі Бог? Він є в серці людини, Він промовляє до нас у голосі нашого сумління. Часто нас мучить сумління: таким чином Господь хоче нас стримати від гріха й допомогти прийняти виважене і мудре рішення! Бог є у читанні Слова Божого. Біблія — це живе життя, це “їжа” на щодень та путівник у нашій мандрівці. Бог є у наших відносинах із ближніми: “Усе, що ви зробили одному з Моїх братів найменших — ви Мені зробили» (Мт 25:40) — так говорить Христос. Бог є там, де ми звершуємо молитву: у храмі, в родині, у серці. Тож вміймо пізнати Бога у своєму житті», — закликав Екзарх Луцький.

Після Літургії Владика Йосафат висловив вдячність усім вірним та духовенству за спільне паломництво.

Завершилася Міжнародна проща вервиці актом віднови посвяти Непорочному Серцю Марії.

Інформаційний центр ІФДС