Новини

У духовній семінарії відбулися богослужіння з нагоди Дня посту та молитви за мир у світі

Відповідаючи на заклик Святішого Отця Франциска Папи Римського та Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука провести 7 жовтня у пості, покуті та молитві за мир в усьому світі, а особливо в Україні, у храмі Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата у цьому намірі відбулася Божественна Літургія, яку очолив Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Ранкові моління розпочалися із зустрічі Владики Миколи, який спершу здійснив Чин благословення нових далматик, орарів та нарукавників, які для семінарії пожертвували брати-семінаристи VI курсу.

Згодом семінарійна спільнота молилася на Утрені, а відтак розпочалася Божественна Літургія, яку очолив Владика Микола у співслужінні ректора о. Тараса Путька, віцеректора о. Василя Михнюка, а також отців проводу духовного закладу.

Звертаючись до присутніх під час своєї проповіді, Владика Микола мовив:

«Яку  ви знаєте, Святіший Отець Франциск проголосив сьоме жовтня днем молитви й посту за мир у світі. У цей день, дорогі браття, радію, що можу бути разом з вами вперше в новому академічному році, а головне — молитися Божественну Літургію за мир у світі, а особливо в Україні».

«Сьогоднішній уривок з Євангелії подає багато різних подій, як діє Ісус та як діє людина. Цікаво, що у ньому багато чого відбувається, але Ісус не промовляє жодного слова. До Христа приносять хворих, і Ісус, де тільки був, оздоровляв їх, а також робив чуда. Народ мав велике прагнення до того, щоби діткнутися Ісуса Христа, й оздоровлювався», — зазначив Архієрей.

Чи я маю потребу в зціленні?

За словами проповідника, може зцілитися лише той, хто є свідомий цієї потреби. Архієрей закликав братію поставити запитання до Спасителя у своєму серці: «Чи я маю потребу в зціленні, оздоровленні? Чи я шукаю можливості діткнутися до мого Спасителя?»

Відтак Владика Микола додав: «Ісус прийшов на те, щоб спасати, зцілювати, давати прощення та свій мир. Він прийшов на те, щоб у світі не було війн!».

Величність покликання до священства

«Дорогі браття, сьогодні молячись в особливий спосіб на заклик Папи Франциска та Блаженнішого Святослава за мир у світі, дякуймо також за наші покликання! Будь-яке з них є дуже важливим, але особливо величним є покликання до священства. Благаю вас, розвивайте його, дбайте про нього, працюйте, щоб воно зростало в мудрості, любові, у знаннях, а також у відносинах. Господь нам буде у цьому благословляти», — мовив Єпископ.

Пресвята Богородиця — покровителька семінаристів

«Нехай Пресвята Богородиця провадить вас у зростанні у вашому покликанні. Набирайтеся набожності до Матері Божої, адже ніхто так не може допомогти та ніхто так не любить семінариста, священника, єпископа, як Пресвята Богородиця. Закликаю кожного з вас відчути Її материнську любов та опіку, а Вона буде приводити усіх нас до свого Сина» — закликав проповідник на завершення.

Після Літургії о. Тарас Путько подякував Єпископу-помічнику за спільну молитву та духовну опіку над братією:

«Дякуємо вам за ваше свідчення того, як можна робити багато справ, попри те багато не говорячи. Ви показуєте нам, як у тиші можна вміти любити, творити й будувати міцну особистість, фундаментом якої є глибокий зв’язок з Христом».

Звертаючись до семінаристів, ректор семінарії зазначив, що Владика Микола має особливу місію — бути духовним батьком кандидатів до священства, який завжди плекає й турбується про те, щоб те покликання завжди росло, розвивалося, а в майбутньому давало рясні плоди.

Завершилися ранкові богослужіння піднесенням молитов за нашу Батьківщину «Боже Великий, Єдиний».

Стаття — бр. Володимир Бурдиляк

Фото — бр. Теодор Кудлик

Інформаційний центр ІФДС