Для абітурієнта

Однією із найважливіших речей, які людина повинна досягнути за час свого земного життя, — знайти себе. Кожне покликання — це заклик Бога до певного способу життя. Господь закликає нас усіх якнайкраще реалізувати свої таланти та схильності.

Післанництво Церкви – це проповідувати благовість кожній людині, що приходить у цей світ (Мр. 16,15). Успіх цієї місії залежить, в основному, від дії Святого Духа, якого Христос Бог послав своїм учням і Апостолам, щоб перебував з ними до кінця віків (Ів. 14,16). Але крім цієї дії необхідне сприяння з боку людини, щоб цей задум щодо спасіння людей здійснився. Тому священиче покликання і служіння включається в життя і післанництво Церкви, і тому велику вагу має те, щоб кандидат на священника, який вступає до духовної семінарії, як слід усвідомив собі важливість і значення священичого покликання.

Стати священником — серйозне рішення. Важливо розуміти, що священство — не професія, не стиль життя, а заклик Бога до цілковитого самовідданого служіння та наслідування Христа. Оскільки саме Божественна благодать підносить людину через рукоположення до сану священника, то очевидно, що священство не схоже на будь-яке інше покликання, доступне людям.

Духовна семінарія – це формаційно-виховна установа, де живе спільнота тих, які пішли за покликом Христа для праці в Його винограднику. Бог дає почути Свій голос, який незмінно і повсякчасно відповідає покликові Христа: «Ідіть за мною, я зроблю вас рибалками людей» (Мт. 4,19). Прийнявши цей Христовий поклик, Його учень полишає дім, братів, сестер, батька, матір, все своє майно (пор. Мр. 10,28-31), та вступає до семінарії, щоб активно пройти необхідний духовний вишкіл, що триває 6 років, та стати гідним і вправним співробітником Христовим в освяченні, навчанні й веденні Божого люду.

У стінах семінарії молоді покликання розвиваються не лише духовно, але й культурно, інтелектуально та фізично. Комплексне формування допомагає студентам знаходити гармонію у всіх сферах життя та готуватися до викликів, що чекають їх у майбутньому. Зростаючи кожного дня у спільноті, семінаристи вчаться помічати потреби своїх братів, щоб одного дня стати опорою для людей, зранених війною.

УМОВИ ПРИЙНЯТТЯ ДО СЕМІНАРІЇ НА 2024-2025 Н. Р.

До Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата можуть вступати юнаки віком від 17 до 30 років, виключно неодружені особи.

Усі документи приймаються тільки особисто та в оригіналі.

Прийом документів — 8, 9 та 10 липня 2024 р.

Вступні іспити — 15-17 липня 2024 р.

Приймальна комісія буде знаходитися у 101 авдиторії на 1-му поверсі у приміщенні ПЗВО «Івано-Франківська академія Івана Золотоустого», за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Владики Софрона Мудрого, 22.

У приймальну комісію духовної семінарії необхідно подати наступні документи:

— Поручення місцевого Архієрея (бланк-прохання можна отримати на рецепції ІФДС). Примітка: до Івано-Франківської духовної семінарії можуть бути прийняті також кандидати з інших єпархій, але тільки за порученням (направленням) свого Архієрея
— Свідоцтво про Хрещення і Миропомазання (оригінал)
— Автобіографія
— Документ про здобуття повної середньої або вищої освіти та додаток до нього (копія)
— Результат Національного мультипредметного тестування (НМТ) (копія) або: копія сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (виключно сертифікати ЗНО 2021-го року)
— Характеристика-рекомендація від місцевого пароха (у закритому конверті з печаткою парафії).
— Медична довідка за формою 086-У
— Амбулаторна картка
— Військово-облікові документи (посвідчення про приписку до призовної дільниці, військовий квиток або тимчасове посвідчення замість військового квитка). Військові документи повинні бути актуальні (не протерміновані)
— Шість фотокарток розміром 3,5х4,5
— Копії ID-картки (включно з копією виписки). Якщо абітурієнт подає копію паспорта, то необхідно подати 1,2,9,10,11 сторінки
— Довідка про склад сім’ї
— Поштові марки по Україні (15 шт.)

Термін навчання в Івано-Франківській духовній семінарії – 6 років.

Форма навчання – денний стаціонар закритого типу.

Під час вступних іспитів від кандидата будуть вимагатися знання з таких галузей:

— Спів (перевірка слухових і голосових здібностей)
— Тестування з основ віри (Катехизм, Святе Письмо Старого і Нового Завітів, історія Церкви, історія України)
— Психологічне тестування
— Співбесіда

Чекаємо саме на Вас!