Новини

В стінах семінарії відбулася духовна конференція

У четвер, 22 вересня, в каплиці Івано-Франківської духовної семінарії відбулася духовна конференція для братів-семінаристів. Захід провів духівник семінарії — о. Роман Кандрач. Відтепер, попри щотижневі духовні конференції для кожного із курсів кожного місяця відбуватимуться загальносемінарійні духовні конференції.

Зустріч розпочалася зі спільної молитви та вступного слова о. Романа Кандрача, який повідомив братію, що такі духовні конференції кожного місяця проводитимуть на іншу тему, яка стосується формації майбутнього священнослужителя.

Проповідник найперше звернув увагу на діяльній любові один до одного та справжній молитві.

Далі о. Роман розважив над тими викликами та труднощами, з якими зустрілися українці, а зокрема, й семінаристи впродовж останніх років:

«З Божою поміччю продовжуємо нашу життєдіяльність, попри всі виклики і випробування, які вчимося приймати. Середовище, в якому живемо з вами, вимагає від нас таких чеснот, щоб ми могли діяти правильно як по-людськи, так і по-Божому».

Згодом духівник семінарії роздумував над формуванням людської особистості в семінариста:

«У вихованні людини від моменту її приходу на світ і аж до останнього віддиху існують життєві  закони та методи, через які вона формує себе саму. Господь Бог дав нам свободу, щоб ми могли формувати себе як хочемо. Цей шлях формування себе є єдиний і лише тоді правильний, коли в центрі мого життя є Ісус Христос, попри те, що він тернистий і складний, проте він царський, бо є Божим. Такий шлях веде до добрих стосунків між Богом і людиною».

Також священнослужитель зазначив, що процес формування й виховання себе триває протягом всього нашого життя.

«Людина, яка правильно сформована, твердо й непохитно стоїть на ногах. Така людина також є стійкою тоді, коли вона своїм розумом спостерігає Божу Премудрість. Саме тоді вона може творити великі речі на землі», — ділився з присутніми своїми міркуванням о. Роман Кандрач.

Пізніше проповідник закликав семінаристів до ревного служіння Господу:

«У світі потрібні ревні і святі священники, щоб людей до Бога навертати. Дуже важливим є свідчення про Бога до людей. Це свідчення повинно відбуватися із владним і бадьорим духом, адже ми сповіщаємо люду Христове Євангеліє».

Згодом о. Роман розважив над тим, що покликання кожного семінариста зародилося у його серці, яке безпосередньо створив Господь Бог. 

Також священнослужитель закликав кожного брата плекати своє покликання, адже воно є надприроднім Божим даром.

«Плекаймо у собі ті чесноти, щоб бути справжнім душпастирем, який веде свою паству до Бога. Стараймося досягати мети, будуючи план особистого духовного зростання, а також цілеспрямовано прагнім до святості нашого життя. Пізнаючи Господню любов та віддаючи своє життя ближньому, будьмо тим світлом світу, яке навертає людей до Бога, адже читаємо у Святому Письмі: “Ніхто не спроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає”», — цими словами реколектант завершив свою проповідь.

Завершилася конференція молитвою до Богородиці «Достойно є воістину».

Інформаційний центр ІФДС