Новини

Традиційні молитовні чування відбулися перед Крилоською чудотворною іконою Матері Божої

У п’ятницю, 12 липня, у Відпустово-Марійському місці Крилосі під проводом спільноти Івано-Франківської духовної семінарії відбулись традиційні нічні чування у стіп Крилоської чудотворної ікони Матері Божої.

Щоб випрошувати заступництво й ласки у Пречистої Діви Марії, до прокатедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці с. Крилос прибула велика кількість прочан із різних куточків Прикарпаття.

Молитовна програма розпочалася із Великої Вечірні, яку очолив о. Тарас Путько, ректор духовної семінарії.

Богослужіння своїм співом супроводжували брати-семінаристи ІФДС.

Відтак із духовною наукою до прочан звернувся о. Василь Михнюк, віцеректор семінарії:

«Читаємо у 15-й главі Євангелії від Матея про розмову Христа з фарисеями. Господь мовить: “А те, що з уст виходить, те походить із серця і воно, власне, осквернює людину; із серця бо походять лихі думки, убивства, перелюби, розпуста, крадежі, лживе свідчення, богохульства”».

«Дуже часто, дорогі у Христі, із наших уст виходить щось подібне, часто ми грішимо. Але застановімося над питанням: а як у нашому серці опинилися всі ті речі, які нас оскверняють? Адже не може з людини вийти те, що не входило в неї. Господь у Соломонових притчах говорить: “Більш ніж щось інше пильнуй своє серце, бо з нього б’ють життя джерела” (Прип. 4:23)», — зазначив проповідник.

«Наше серце має “двері”, через які або добро, або зло входить всередину нас. Чим людина себе наповнює, те й буде виходити з неї назовні. Першими “дверима” наших сердець є вуха, які сприймають те, що нам говорять, і тим ми наповняємося. Тому стараймося знайти у своєму житті достатньо часу, щоб слухати слово Боже і жити ним. Другі “двері” — очі. Те, на що ми дивимося, впливає на наше духовне життя. Якщо будемо дивитися на ікону, то будемо думати про Бога. А треті “двері” — думки, які виходять з того, що бачимо та чуємо. Якщо впустимо погану думку в серце, вона зросте і принесе певний плід — гріх. Тому так важливо вчасно відігнати її зі свого нутра», — розповів священнослужитель.

Насамкінець проповідник мовив, що якщо будемо давати раду собі у боротьбі з гріхом, наша віра стане набагато твердіша, а також закликав присутніх просити Господа, щоб скріплював “двері” наших сердець.

Продовжилися чування роздумами душпастирів й вірних над Христовими страстями під час Хресної дороги, яку провадив о. Василь Михнюк.

Моління продовжилися молебнем до Пресвятої Богородиці, який очолив духівник семінарії – о. Ярослав Шмадило. У часі богослужіння священнослужителі помазували вірних освяченим єлеєм.

Кульмінацією нічних чувань стала Божественна Літургія, яку очолив о. Тарас Путько, ректор семінарії, у співслужінні пароха відпустового місця о. Ярослава Жолоба, отців ректорату семінарії та душпастирів Архієпархії.

Після Літургії у храмі лунала молитва за Україну «Боже Великий, Єдиний». На завершення о. Ярослав Жолоб подякував паломникам за спільну молитву, а спільноті семінарії за провід нічних чувань.

Стаття – бр. Володимир Бурдиляк

Фото – бр. Теодор Кудлик

Інформаційний центр ІФДС