#cьогодні-свято

13 грудня – вшанування пам’яті св. Андрія Первозванного.

Сьогодні, 13 грудня, Свята Церква вшановує пам’ять святого апостола Андрія Первозванного – першого, який пішов за Ісусом.

Апостол Андрій перший приніс на теперішню територію України християнську віру, тому святого особливо вшановують на наших землях, де на його честь збудовано багато храмів.

Святий народився в місті Витсаїда, що в Палестині. Із самого дитинства пріоритетною для нього була духовність, саме тому, почувши проповідь Івана Хрестителя про покаяння, він став його учнем. Іван Предтеча завжди наголошував на тому, що його служіння є лиш звісткою про прихід того, хто стане втіленням всіх старозавітних пророцтв. Саме тому, коли Хреститель, вказуючи на Ісуса Христа, сказав: «Ось Агнець Божий, котрий бере на себе гріхи світу», Андрій не задумуючись пішов за Христом. З часом Андрій покликав із собою свого брата Симона, який згодом отримав від Ісуса ім’я Петро, що означає Скеля. Святий Андрій був першим послідовником Христа, відтак і отримав найменування «Первозванний».

Андрій був дуже близьким учнем Ісуса, завдяки чому мав можливість бути в тому невеликому числі вибраних апостолів, які бачили певні чуда, що не мали змоги побачити інші.

Коли Ісус Христос вознісся на небеса, апостоли під сповненням Духа Святого в день П’ятдесятниці кинули жереб для розподілення країв для подальшого проповідництва Христової віри, відтак Андрію випало проповідувати у Скіфських країнах, тобто і на наших теперішніх землях. 

Святий проповідував у причорноморських містах-колоніях, руїни яких і досі існують на півдні України. В літописі Нестора Літописця розповідається про те, що апостол Андрій разом зі своїми учнями заночував на березі Дніпра під горами і, прокинувшись та показуючи учням ці гори, сказав: «На цих горах засяє Благодать Божа, тут буде місто велике і Бог збудує багато церков». Благословивши ці гори він піднявся туди з учнями і поставив там хрест. 

Святий Андрій прийняв мученицьку смерть в Грецькому місті Патри. На смерть його засудив намісник Егей, велівши прив’язати його на скісному Хресті. Це сталося за правління імператора Нерона.

Підготував бр.Юліан-Володимир Романчук