Новини

Спільнота духовної семінарії провела нічні чування у Крилосі

У середу, 12 жовтня, спільнота Івано-Франківської духовної семінарії провела щомісячні нічні чування у відпустовому місці Крилосі, під час яких молилася за довгоочікувану перемогу України у війні та мир нашій державі перед Крилоською чудотворною іконою Пресвятої Богородиці.

Традиційно, всі богослужіння своїм прекрасним співом супроводжував семінарійний хор “Благовіст”.

Щомісячні молитовні чування розпочалися із молебня в часі війни, який очолив ректор духовної семінарії о. Тарас Путько у співслужінні пароха храму Успіння Пресвятої Богородиці о. Ярослава Жолоба та префекта семінарії о.Івана Харевича. Під час молебню все духовенство, семінаристи та вірні заносили свої прохання до Господа за перемогу нашої Батьківщини.

Після цього всі паломники мали нагоду почути науку від отця Івана Харевича, який розважав над тим, як долати спокуси у своєму житті:

«Дорогі брати й сестри у Христі, сьогодні хотів би розважити над тим, що таке спокуса. Найперше, це нагода до гріха, проте це не є гріхом. Щоб долати спокуси, нам потрібно навчитися правильно розпізнавати добро і зло, навчитися у своєму житті мати чітку межу, використовуючи мудрість. Ісус Христос, як ніхто інший, розуміє людину в момент її спокуси, адже чуємо з Євангелії, як диявол Його спокушав. Диявол набував століттями досвід, спокушуючи людину. Тому, коли відчуваємо спокусу, стараймося увійти в стан щирої молитви, яка віджене диявола».

Священнослужитель продовжив своє звернення словами:

«Дух Божий повів Ісуса Христа в пустелю, де Він молився і постив. Виникає запитання, для чого Господь туди вирушив та що хотів цим показати для нас? Він хотів запевнити нас у Своїй підтримці та показати те, що Він був такими, як і ми. Христос, будучи первосвященником, першим досвідчує спокуси диявола, щоб навчити нас по-справжньому їх переживати і навчитися їх відштовхувати».

Завершив свою промову проповідник такими словами:

«У сьогоднішній вечір на цій крилоській горі перед чудотворною іконою Божої Матері просімо в Неї про дар витримати в доброму до кінця, а також в час різних спокус».

Наступною частиною молінь стала Хресна дорога, коли всі вірні чисельно зібралися, щоб роздумувати над страстями нашого Спасителя Ісуса Христа під час чотирнадцяти стацій. Розважання над стаціями виголошували брати-семінаристи VI курсу.

Згодом розпочався Акафіст до Богородиці, який очолив о. Іван Харевич. Молячись Акафіст, прочани мали нагоду прихилитися до Крилоської чудотворної ікони та приступити до мирування.

Кульмінаційною частиною чувань у храмі Успіння Пресвятої Богородиці стала Божественна Літургія, яку очолив о. Іван Харевич, якому співслужити о. Ярослав Жолоб, ректор семінарії о. Тарас Путько, віцеректор семінарії о. Василь Михнюк, сповідник семінарії о. Василь Гоголь, а також сотрудник храму о. Михайло Дзуль.

В часі Святої Літургії у своїй проповіді о. Іван продовжив розважати над тим, як поборювати життєві спокуси:

«Сказано: “Не спокушатимеш Господа Бога твого”. В цих словах Святого Євангелія повніше бачимо ситуацію, коли Ісус зустрівся з дияволом. Бачимо в цій розповіді, що Господь стоїть твердо, Він не хитається, не сумнівається, цим показуючи людям, як вистоювати у спокусах».

Згодом префект семінарії підкреслив, що спокуси нашого Господа відповідають трьох категоріям, які є спільними для всіх людей:

«Перша — торкається пожадливості тіла, коли диявол пропонував Христу перетворити каміння на хліб. Наступна спокуса — стосується нашої життєвої гордості. Третя категорія стосується пожадливості очей, слави, грошолюбства».

Завершуючи проповідь, душпастир зазначив, що Господь кожному з нас допомагає перемогти всі спокуси, адже сам мав досвід, долаючи їх.

Завершенням нічних чувань у відпустовому місці стала спільна молитва за Україну — «Боже Великий, Єдиний».

Інформаційний центр ІФДС