#cьогодні-святоНовини

#cьогодні_свято 8 листопада – Собор Архистратига Михаїла та інших безтілесних сил

Сьогодні наша Церква празнує Собор Архистратига Михаїла та інших безплотних сил, яких Господь створив як чистих духів для служіння та поклоніння Йому.

Ангели на самому початку були створені Богом у тій незліченній кількості, яка була угодна Творцеві.

Зі Священного Писання дізнаємося, що є дев’ять чинів ангельської небесної ієрархії: серафими, херувими, сили, престоли, начальства, господства, влади, архангели та ангели.

Ангели є досконалішими за людей, обдаровані Божою ласкою і стоять перед Богом. Вони є святими і є образом досконалості, яку ми покликані осягти. Ангели знаходяться близько до Бога, оточують Його престол і служать Йому.

Вони відіграють різну роль в охороні та захисті нас на землі: вони бережуть і визволяють нас від злих духів та нещасть, допомагають у скрутних ситуаціях і сприяють нашому духовному зростанню.

Ангели також служать як посередники між людьми та Богом. Вони підіймають наші молитви на небо і представляють їх Богові. Ці високі духовні створення були послані Богом для важливих вісток для людини та великих таїнств.

Ангели, залежно від свого чину, мають різні обов’язки і функції, але всі вони спрямовані на служіння Божій волі та нашому духовному благу. Кожна людина також має свого ангела-охоронця, який залишається з нею від народження і залишається їй вірним захисником і провідником протягом життя.

Ангели-охоронці завжди готові охороняти нас від злих сил, втручатися у наше життя, якщо це відповідає Божому плану, і направляти нас на шляху доброти та святості. Вони служать нам усією своєю силою та вірністю.

Святий Августин наголошує, що ми повинні щиро і гаряче любити наших ангелів-охоронців як наших майбутніх співжителів у небі, як наших оборонців, призначених нам Богом. Ми не маємо боятися, оскільки маємо таких могутніх захисників.

Вшанування святого Архистратига Михаїла у Христовій Церкві триває ще з часів апостолів. Коли Люцифер збунтувався проти Бога і намовив на цей вчинок інших ангелів, то Архангел Михаїл став на стороні Бога і сказав: «Хто, як Бог». Цим духовним актом він переміг сатану і злих духів і їх було скинуто з неба до пекла.

В історії Церкви знаємо кілька чуд за посередництвом Архангела Михайла. Найвідоміше із них трапилося в Римі, у 590 році, за папи Григорія Великого, під час жахливої епідемії, коли всі церкви переповнювалися молитвами про Божу милість. У той тяжкий момент Архангел Михаїл з’явився над містом і вийняв свій меч, що означало кінець лиха. З цією дією пошесть припинилася, і замок, що означав кінець епідемії, є відтоді відомий як «Замок ангела».

Сучасне свято, яке називається «Собор святого архистратига Михаїла та інших безтілесних сил», служить для вшанування всіх ангелів і для піднесення нашої подяки за той момент, коли вони прийшли на битву проти сил зла та сатани.

В часі війни молімось особливо до наших небесних заступників про захорону від бід та напастей!

Святий Архистратиже Божий Михаїле з усіма небесними силами, моліть Бога за нас грішних!

Підготував бр. Юліан-Володимир Романчук та бр. Володимир Бурдиляк

Інформаційний центр ІФДС