#cьогодні-свято

Про празник святих верховних апостолів Петра і Павла

29 червня за новим стилем календаря наша Церква празнує святих верховних апостолів Петра і Павла. Цього дня ми вшановуємо двох видатних мужів, які відіграли ключову роль у поширенні християнства по всьому світу та заснуванні ранньої християнської Церкви.

Святий Петро, відомий також як Симон Петро, був одним із перших учнів Ісуса Христа. Він виділявся своєю відданістю, хоча і тричі зрікся Христа перед Його судом. Однак, після Воскресіння Ісуса, Петро отримав велике покликання бути «скелею», на якій збудується християнська Церква. Його життя стало прикладом покаяння та відновлення. Петро був першим Папою Римським і загинув мученицькою смертю, бувши розп’ятим у Римі головою донизу, адже вважав себе негідним бути розіп’ятим як Христос.

Святий Павло, спочатку відомий як Савло, був затятим переслідувачем християн. Його шлях до християнства розпочався з чудесного навернення по дорозі до Дамаска, коли він зустрівся з Воскреслим Христом. Після цього Павло став одним з найактивніших апостолів, проповідуючи Євангеліє по всій Європі та Азії. Його послання стали невіддільною частиною Нового Завіту і суттєво вплинули на формування християнської доктрини. Павло також загинув мученицькою смертю в Римі.

Свято апостолів Петра і Павла не лише нагадує нам про їхні великі діяння, але й підкреслює важливість апостольської місії у наш час. Їхнє життя є свідченням того, як звичайні люди, покликані Богом, можуть стати великими святими та носіями Божої любові й милосердя.

Ці святі апостоли отримали великі дари від Бога і відповіли на них з неймовірною ревністю та відданістю. Петро після свого упадку плакав так гірко, що, за переданням, “рівчаки” утворилися під його очима від сліз. Після Зіслання Святого Духа він першим розпочав свою діяльність і за одну проповідь навернув близько трьох тисяч осіб. Протягом тридцяти років він невпинно працював для поширення християнства, навіть у в’язниці, де навертав своїх сторожів.

Павло, після свого навернення, посвятив своє життя невпинній апостольській діяльності. Його місійна праця була пов’язана з численними небезпеками, але він завжди залишався вірним своєму покликанню. Павло не тільки проповідував, але й писав послання, які стали основою для християнського вчення.

Свято апостолів Петра і Павла нагадує нам про наше покликання бути посланцями Божої любові та миру. Їхні приклади показують, як звичайні люди можуть стати великими святими через вірність і служіння Богу та ближньому. Кожен з нас також отримав великі ласки від Бога, і наше завдання — відповісти на них з такою ж ревністю та відданістю.

Наслідуймо чесноти святих апостолів Петра і Павла, особливо їхню ревність про славу Божу і спасіння душ. Нехай їхні приклади надихають нас на щоденне служіння Богу і ближньому, постійну працю над собою і зміцнення у вірі.

Стаття — бр. Олег Шумило

Інформаційний центр ІФДС