Новини

Відбулася екологічна конференція, присвячена збереженню навколишнього середовища

25 жовтня в стінах семінарії відбулася екологічна конференція, присвячена охороні та збереженню навколишнього середовища.

Ця подія розпочалася із молебня до Бога Творця, який очолив о. Михайло Дзуль, референт екологічного бюро УГКЦ в Івано-Франківській Архієпархії, а співслужили йому ректор, о. Олексій Данилюк, та о. Ярослав Рожак.

По завершенню спільної молитви о. Михайло звернувся до слухачів із проповіддю, головною темою якої була Божа любов до всього світу. Він зауважив, що служіння ближньому передбачає піклування про навколишній світ, оскільки Божа любов спрямована не лише на людину, а й на увесь сотворений Ним світ. Також о. Михайло промовив, що через Боже творіння ми можемо пізнавати самого Бога. І якщо пізнаємо самого себе і Богом сотворений світ, то в результаті творимо гармонію з природою.

Опісля бр. Тигран Латишев підготував захопливу промову на тему: «Творіння – маніфестація щедрої любові Бога». Він детально розповів про святого Франциска з Асижу, який є покровителем всіх екологів та першим борцем на захист довкілля планети. Св. Франциск уважав, що краса природи – це відображення Бога Творця. Цей святий вірив, що вся природа є не тільки помічницею в житті людей, а є цінна сама по собі, бо є створена Богом.

Наступним слово мав бр. Василь Медик, який підготував промову про Папу Франциска, який першим в історії Церкви взяв ім’я на честь св. Франциска. 

Бр. Василь зауважив, що коли ми говоримо про теперішнього понтифіка, то асоціюємо його з простотою та смиренням. Саме такі якості мав св. Франциск. Екологічним гаслом папи Франциска є такі слова: «Берегти, щоб передати». Цими словами він закликає усе людство з дбайливістю і турботою ставитись до нашої домівки – землі. А щоб це зробити, потрібно подивитись, оцінити і діяти. Ці три дії він описав у своїй енцикліці «Laudato si’».

Наприкінці зустрічі ректор семінарії висловив слова вдячності о. Михайлу та братам-семінаристам за підготовлені проповіді, наповнені глибоким змістом.

Через деякий час всі охочі мали змогу переглянути фільм «Франческо», у якому було висвітлено смиренне життя св. Франциска. 

Отже, саме від нас залежить, у якому стані ми передамо природні дари від нашого Господа Бога та все навколишнє середовище наступним поколінням.