Новини

У духовній семінарії завершилися жовтневі дні духовної віднови

У неділю, 29 жовтня, в Івано-Франківській духовній семінарії завершились дні віднови духа, які тривали упродовж трьох днів. Реколекції для братів-семінаристів проводив о. Юстиніан Городечний – протоігумен Чину Братів Менших францисканців східного обряду в Україні.

У першій науці о. Юстиніан роздумував про важливість Божого Батьківства для кожної людини: «Ми повинні мати у своєму серці розуміння того, що Бог є нашим Батьком, нашим Отцем, Який безмежно нас любить».

У суботу, 28 жовтня, під час другої науки, яка відбулася під час Літургії, отець-реколектант зазначив, що Ісус Христос є «невигідним», бо закликає нас змінити наше життя, а це робити людині складно.

За словами проповідника, Господь показує або об’являє Себе людині завжди по-новому й цим самим показує, чи людина застигла, чи рухається вперед у духовному житті. Цією застиглістю користується злий дух, щоб відвести нас від Отця. Натомість Святий Дух навпаки обновляє нас для розвитку відносин з нашим Небесним Батьком.

Перед третьою наукою преподобний отець Юстиніан разом з семінарійною братією помолилися Час III, після яких почалася чергова наука. У ній реколектант наголосив на постійній присутності випробувань у християнському житті.

Він навів приклад Авраама, який у важкий для нього час отримав обіцянку від Бога про його батьківство, адже довгі роки чекав на сина. Однак цей дар Божий бути батьком та виховувати дитину для нього став більшим за Бога, тому Господь продовжив його випробовувати, закликавши скласти жертву свого сина Ісаака перед Господом.

Далі проповідник розповів про гріх гордості: «Порівнювати себе з іншими, що хтось кращий за мене, – це помилка, яка приводить до гордості. Хто високо летить, той низько падає».

Опісля проповідник мовив: «Ви ніколи не станете кращими після будь-яких реколекцій чи після прочитання найкращих книг. Ви станете кращими тоді, коли поборете зло, пристрасті, коли самі переживете болі, страждання і терпіння, дякуючи за них Господеві». Під кінець науки семінаристи мали змогу поставити запитання до отця Юстиніана та отримати доступні відповіді.

У четвертій науці отець-реколектант звернувся до семінарійної братії, розповідаючи про життя святого Франциска, який жив у часи соціальної несправедливості – бідності. Його батько хотів, щоб він був дворянином, тому Франциск відрікся його, мовивши, що в нього один Отець Небесний, Якому він хоче служити. Тож Франциск у дусі Євангелія заснував орден францисканів.

«Він хотів завжди називати себе меншим братом, але його роль у спільноті була така: бути батьком, перебуваючи з братами та опікуючись ними», – зазначив реколектант.

У завершальній науці, 29 жовтня, отець Юстиніан роздумував над словами недільного Євангеліє про сіяча: «Семінарія – це своєрідне поле, засіяне пшеницею. Тому саме від вас залежить, чи будуть проростати з неї паростки – плоди вашої праці, вашої молитви й навчання, а найголовніше – служіння Богу й ближнім. Будете святими священниками!».

Наприкінці духівник семінарії отець Роман Кандрач подякував реколектанту за проведення духовних наук від імені отців ректорату та семінарійної братії. На завершення отець Юстиніан поблагословив всіх присутніх свяченою водою, а в семінарійному храмі лунало Многоліття для реколектанта.

Стаття — бр. Максим Олійник та бр. Володимир Бурдиляк

Фото — бр. Теодор Кудлик

Інформаційний центр ІФДС