Новини

У стінах семінарії розпочалися перші у новому семестрі дні духовної віднови

У п’ятницю, 15 вересня, у стінах Івано-Франківської духовної семінарії розпочалися перші реколекції у новому навчальному році, під час яких брати-семінаристи матимуть змогу відновити свій дух, а також поглибити свої стосунки із Господом. Цього разу реколекції проводить запрошений гість о. Тарас Бровді – священнослужитель Мукачівської Греко-Католицької Єпархії.

Найперше о. Іван Харевич, префект і секретар формаційного закладу, представив семінарійній спільноті о. Тараса, а опісля запевнив реколектанта, що братія готова почерпнути живого і діяльного Слова, й пообіцяв, що серця всіх слухачів будуть відриті на всі його слова.

Відтак у семінарійному храмі лунала спільна молитва. Згодом розпочалася вступна наука, темою якої стала «Фабрика ідолів». Найперше о. Тарас Бровді роздумував про відчай людини:

«Недосконалі радощі цього світу не здатні задовольнити людське серце. Є дві речі, які турбують людей – жаль і відчай. Другий є станом, коли людину не можна розрадити, адже вона обрала собі у житті єдиного ідола, якого втратила. Втратила те, на що опирала надію. Відчай надломлює дух, і людина втрачає свій сенс життя».

Відтак душпастир підкреслив, що ідолопоклонство – це не лише фальшиві культи поган, а обоження всього того, що не є Богом. Душпастир процитував книгу Самуїла, зазначивши, що бунт проти Бога – це гріх чарівництва, а сваволя – це злочин ідолопоклонства. За його словами, саме тоді душа людини поклоняється не Творцю, а творінню — тому, що створене.

Пізніше о. Тарас підкреслив, що все Святе Письмо, як Старого Завіту, так і Нового, є боротьбою проти ідолопоклонства, адже Господь через це Священне Писання хоче навернути людину до Самого Себе, починаючи від аж моменту упадку Адама і Єви.

Священник також зазначив, що лише Бога ми повинні любити, йому довіряти й коритися, хоча часто людина це робить відносно ідола у своєму житті.

Наприкінці вступної науки реколектант мовив, що без втручання Святого Духа нашим сенсом життя ніколи не стане Бог, тому ми повинні бути відкритими на Його діяння.

На завершення першого дня реколекцій у храмі лунала молитва до Богородиці «Достойно є воістину».

Стаття – бр. Володимир Бурдиляк

Фото – бр. Назар Лемик

Інформаційний центр ІФДС